Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mauritius - pohled na ostrov i mimo turistická centra

Protože již mám nyní  dostatek času , vracím se zpět se zážitky a vzpomínkami k naší krásné dovolené na ostrově Mauritius v únoru 2016. Snad některé moje postřehy pomůžou v budoucnu  dalším návštěvníkům tohoto ostrova.

Na cestu jsme se vydali z Vídně , přímým letem společnosti Austrian Airlines. Po přistání na letišti poblíž města Mahebourg jsme se dopravili mikrobusem do místa našeho ubytování - hotel Le Palmiste v přímořském městečku Trou aux Biches.

Naš letadlo na letišti V Mahebourgu
Pohled z letadla - nad Afrikou

 

Hotel Le Palmiste v Trou au Biches
Hotel Le Palmiste
Na pláži v blízkosti hotelu
Západ slunce na pláži Trou au Biches

Pláž v okolí hotelu byla skvělá , písek volně se svažující do moře, teplá , čistá voda a skvělé plavání.

Pláž Trou au Biches

Menší výlet po pobřeží do Grand Baie a na Cap Malheureux. Jedno pozdní odpoledne jsme si udělali výlet do turistického centra Grand Baie a též na překrásné místo s kostelíkem a pohledem na ostrůvek Gunneŕs Coin. Vzali jsme si taxi a část cesty jsme absolvovali též pěšky. Mimochodem tento kostelík je oblíbeným místem pro svatby nejen obyvatel Mauritia , ale i turistů.

Cap Malheureux , v pozadí ostrůvek Gunneŕs Coin
Kostelík na Cap Malheruex
Pohled na Gunner´s Coin
Cap Malheureux
Pobřeží u Grand Baie
Pláž u Grand Baie
Na večeři v restauraci - Grand Baie
Večerní výhled z restaurace v Grand Baie

Návštěva hlavního města Port Louis - protože první dny našeho pobytu přišla cyklóna a dosti pršelo, rozhodli jsme se navštívit hlavní město Port Louis. Cestovali jsme místní hromadnou dopravou - tedy autobusem. Nebylo to příliš drahé a cestování bylo celkem v pohodě. Do Port Louis jsme dorazili po obědě , právě končily zdejší vyhlášené trhy. Navíc jsme se trefili na svátek čínského nového roku, takže hodně provozoven bylo zavřeno. Přesto nám to nezabránilo v děštivém dnu projít celé město - obchodní čtvrti, vládní čtvrt s parlamentem a dalšími vládními budovami, pevnost nad městem i nové obchodní centrum u přístavu , v jehož blízkosti je v muzeu vystavena slavná známka Modrý Mauritius ( ..prý jen kopie ). Město je hodně kosmopolitní , dělí se na více obchodních čtvrtí dle národností - čínskou, indickou a atd. Celkově jsme si obrázek udělali , centrum s vládními budovami a obchodním centrem je nové. Staré město a okrajové čtvrti jsou již méně výstavní. Cestu zpět do hotelu jsme večer museli absolvovat taxíkem , protože už žádný autobus nejel.

V autobuse do Port Luis
Autobusové nádraží Port Luis
Končící trhy v Port Luis
Na trhu v Port Louis
Port Louis - centrum
Port Louis
Port Louis - vládní čtvrt
Port Louis - památník
Port Louis
Port Louis - parlament
Port Louis
Pohle z pevnosti Port Louis
Pevnost Port Louis
Pevnost Port Louis
Pohled na město z pevnosti Port Louis
Moped Babetta jezdí i v Port Louis
Ulice v Port Louis
Muzeum , kde jevystaven "Modrý Mauritius"
Pohled z obchodního centra v Port Louis

 

Jednodenní výlet  po ostrově - Curepipe, Black River Georges National park, Chamarel a budhistické poutní místo Ganga Talao - Grand Bassin

Sjednali jsme si řidiče na celý den, abychom ostrov lépe poznali. Nejdříve jsme se zastavili v největší městské aglomeraci ve vnitrozemí , ve městě Curepipe. Zde jsme navštívili dílnu , kde ručně vyráběli modely starých lodí. Poté jsme se krátce zastavili na vyhlídce nad městem , kde byl kráter vyschlé sopky . Zajímavostí je , že v centru města se nachází náměstí Václava Havla.

Výroba lodních modelů v Curepipe
Kráter vyhaslé sopky nad Curepie
Curepipe - výhled od sopky

Black River Nacional Park se nachází na náhorní plošině - Highlands , v této rezervaci se nachází hluboké lesy , údolí s řekami a vodopády.

Black River National Park
Black River National Park
Black River National Park

Chamarel - Země sedmi barev a vodopád - dálší zastávkou byla vesnice Chamarel, kde jsme si prohlédli Zemi sedmi barev, zajímavý přírodní úkaz , který vznikl vymýváním různých sopečných hornin, Dále jsme si prohlédli místní vodopád, Zajímavé bylo vidět též ananasové plantáže.

Vodopád v Chamarel
Země sedmi barev Chamarel
Chamarel
Ananasová plantáž Chamarel

Na závěr našeho výletu jsme se zastavili na nejvýznamnějším hinduistickém poutním místě Ganga Talao - Grand Bassin. Náboženské stavby stojí u přírodního jezera a v době poutí se tu shromažďují desítky tisíc hinduistů.

Grand Bassin
Grand Bassin
Grand Bassin
Grand Bassin
Jedna ze svatyní v Grand Bassibn

I když byl náš výlet s řidičem zajímavý, nelíbilo se nám , že chtěl jet pouze svoji zavedenou trasu a nechtěl s námi navštívit žádná jiná místa , která jsme měli vytipována. Proto jsme se rozhodli si vypůjčit auto a projet ostrov znovu po vlastní ose. Ze začátku jsem si musel trochu zvykat na levostranný provoz , ale silnice byly velmi kvalitní a provoz nijak extrémní.

Prvním naším cílem byla Vila Eureka , renovovaná starobylá usedlost holanských usedlíků. Problém byl najít k ní cestu , protože nebyla nijak značená. Po delším úsilí se nám to povedlo a stálo to zato. Vila byla nádherná , obklopená nádhernou zahradou a přilehlým údolím s lesem a vodopádem. Absolvovali jsme i vnitřní prohlídku s průvodcem. Vilu vlastní a spravují potomci usedlíků a je to národní kulturní památka. Na závěr jsme si dali dobrý oběd přímo ve vile.

Vila Eureka
Vila Eureka
Zahrady u vily Eureka
Interiér vily Eureka
Kuchyně vila Eureka
Blboun nejapný neboli Dron mauricijský ve vile Euréka
Zde jsme obědvali - vila Eureka
Zahrada via Eureka
Okolí vily Eureka
Procházka k peřejím - okolí vily Eureka
Peřeje u vily Eureka

Jako další cíl naší cesty jsme si zvolili národní park Valley des Couleurs - jedná se o národní park kde se můžete procházet v safari zoo nebo v přírodě a též se věnovat některým sportovními aktivitám. Jsou zde též vodopády a  mnohobarevná země ( uvádí 23 barev ) podobná jako v Chamarel. Park leží v krásné krajině na úpatí hor blíže k jižnímu pobřeží mezi Mahebourg a Le Morne. Více na fotkách:

Národní park La Valle des Coloures - Údolí barev
Valle des Coloures
La Valle des Coloures
La Valle des Coloures
La Valle des Coloures
La Valle des Coloures

Ná závěr tohoto dne , už téměř za tmy jsme navštívili Le Morne , kde se tyčí legendární hora , ze které skákali uprchlí černí otroci do moře , svoboda jim byla drahá nade vše.

Pohled z hor směrem k Le Morne
Le Morne
Večerní koupání na pláži v Le Morne
A na závěr perfektně servírovaná káva a hlavně cukr v luxusním resortu v Le Morne

Další den jsme museli bohužel změnit plán kvůli defektu našeho půjčeného auta . Ale den relaxace na pláži nám přišel docela vhod.

...bohužel defekt , další cesta se oden odkládá..
..relax u moře

A další den s již opraveným vozidlem jsme se vydali nejdříve do Mahebourgu , kde se psala koloniální historie. Mocnosti si zde po bitvách přebíraly vládu nad ostrovem. Dříve to bylo též hlavní město.

Nábřeží v Mahebourgu
Trocha historie - Mahebourg
...historie Mahebourgu
Bitva u Mahebourgu
Památník zrušené železnice Port Louis - Mahebourg
Mahebourg
Na obědě v restauraci Mahebourg
Mahebourg
Na tržišti v Mahebourgu
Místo vylodění prvních Evrpanů - objevitelů ostrova
Památník objevitelů ostrova

 

Dalším cílem naší cesty bylo Troux d´Eau Douce, kde jsme se chtěli přepravit lodí na některý z ostrůvků . Místní laguny jsou vyhlášené koupáním v mělké vodě , kde se mísí sladká voda s mořskou a lze tu pozorovat bohatý podmořský život. Na ostrůvcích je též hodně hotelových resortů , kam je možné se dopravit pouze lodí. Jeli jsme tedy po jižním pobřeží ostrova směrem k severu , cestou jsme pozorovali přírodu  a též vesnice s domky obyčejných obyvatel Mauritia.

Cesta po pobřeží
Cesta po pobřeží
Domorodci s nákladem
A jsme na místě , zde nasedneme na lodní taxi směrem k ostrůvkům s lagunami
..a vyrážíme směrem k lagunám

 

..a už jedeme
A jsme na místě
..plánek oblasti
Laguny s proudící mělkou sladko-mořskou vodou
Laguny
Koupání v lagunách
Plavíme se zpět k autu na hlavní ostrov

Zbytek cesty do našeho hotelu v Trou Aux Biches jsme navečer absolvovali po pobřeží směrem na sever přes Grand Gaube , Cap Malheureux a Grand Baie. Cestou jsem nafotil pár hezkých scenérií.

Třtinová pole s balvany cestou zpět
Nebezpečné útesy na nejsevernějším výběžku Mauritia
Pobřeží u Grand Gaube
Naše spolehlivé zapůjčené vozidlo

Co na závěr:  

Mauritius je nádherný ostrov, krásná příroda, přátelští lidé , příznivé podnebí, velmi dobrá infrastruktura. Občas je tu trochu přeplněno turisty , hlavně nejznámější místa. Doporučuji udělat si vlastní program , půjčit si auto , tak se dá poznat život na tomto ostrově blíže včetně méně navštěvovaných míst.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumil Velikovský | čtvrtek 31.3.2022 16:53 | karma článku: 14,45 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Bohumil Velikovský

Lisabon a Porto

Zimní poznávání historie , památek a okolí dvou největších měst Portugalska. Obě města mají svoje kouzlo a stojí za to strávit tam pár dnů. Portugalci jsou příjemní a pohostinní lidé, hrdí na svou minulost i současnost.

24.2.2023 v 18:29 | Karma: 14,99 | Přečteno: 514x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Srí Lanka - zima v tropickém ráji

Silvestr roku 2014 a začátek roku 2015 jsme prožili 15 dnů pohodové dovolené na Srí Lance. Teprve nyní v době velkých problémů obyvatel tohoto ostrova se vracím vzpomínkami zpět. Přeji tomuto ostrovu v budoucnu vše dobré.

16.9.2022 v 18:11 | Karma: 10,18 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Madeira - ostrov věčného jara

V lednu 2019 jsme prožili hezkých deset dnů na portugalském ostrově Madeira. Zde si můžete přečíst pár zážitků a postřehů z tohoto věčně kvetoucího ostrova.

27.8.2022 v 11:52 | Karma: 18,83 | Přečteno: 423x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Barcelona a Pyreneje

V září 2019 jsme prožili nezapomenutelnou dovolenou v Barceloně a okolí. Na pár dnů jsme se též vydali autem poznat Pyreneje.

6.4.2022 v 13:38 | Karma: 13,94 | Přečteno: 331x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Fuijarah - zimní pohoda v Emirátech

Dovolte , abych se s Vámi podělil o zážitky z našeho pobytu ve Spojených arabských emirátech , v emirátu Fuijarah na pobřeží Ománského zálivu.

18.3.2022 v 12:24 | Karma: 11,57 | Přečteno: 231x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Jsem člověk s mnoha zájmy a nejsem netečný ke svému okolí....

Seznam rubrik